header

« Terug naar het overzicht van Brandpunt juni 2019

Dit schooljaar juni 2019

Een infosessie aan je lerarenopleiding over starten in onderwijs? COC staat voor je klaar!

De afgelopen maanden heeft COC een heel aantal lerarenopleidingen bezocht. COC ging langs bij hogescholen en universiteiten, Schools of Arts en CVO, in Brussel en alle provincies van Vlaanderen. Gewapend met een gids voor starters, een brochure over werken in onderwijs en een powerpointpresentatie gingen verschillende personeelsleden van COC het gesprek aan met leraren in spe.

Het verloop van zo’n infosessie ligt niet vast. De ene infosessie duurt een half uur, de andere infosessie duurt twee uur of langer. Het spreekt vanzelf dat een sessie van twee uur meer mogelijkheden biedt, vooral voor vragen en uitwisseling, maar op een half uur kan je toch ook al verrassend veel nuttige informatie overbrengen.
Soms krijgen we op voorhand vragen, soms op het moment zelf. De ene keer voeren we gewoon zelf het woord, de andere keer zetten we de deelnemers interactief aan het werk, daarin zijn we heel flexibel.
De grootte van de groepen varieert van intiem klein tot gezellig groot, maar vermits de COC-sprekers zich ook daaraan aanpassen, is dat geen probleem.
In ideale omstandigheden kunnen we de infosessie samen met collega’s van Jong ACV brengen, omdat COC wel heel veel weet van onderwijs en zijn regelgeving, maar Jong ACV toch wel meer expertise heeft op het vlak van afstuderen en werk zoeken. Met Jong ACV erbij, hebben we wel genoeg tijd nodig.

Boordevol praktische tips
Onze infosessie geeft onder andere informatie over wat te doen als je pas afgestudeerd bent. Je moet langs bij VDAB, RVA, mutualiteit, enzovoort. We geven sollicitatietips mee, gebaseerd op onze eigen ervaringen met onderwijs en we laten ook directeurs aan het woord.
Verder geven we meer uitleg bij de documenten die je nodig hebt bij een (eerste) aanstelling, van kopieën van je diploma tot medische attesten. Er zijn documenten waar de startende leraar voor moet zorgen, maar er zijn ook documenten die de school aan de (startende) leraar moet bezorgen. We staan ook eventjes stil bij de verschillende soorten bekwaamheidsbewijzen, want die zijn belangrijk en bepalend voor een loopbaan in onderwijs.
Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die we ter beschikking hebben, gaan we verder nog in op andere aspecten van werken in onderwijs: wat als je ziek bent, zwanger wordt als tijdelijk personeelslid, een verlofstelsel wil opnemen … maar ook op het verloop van een loopbaan in onderwijs: van een aanstelling van bepaalde duur (TABD), naar een aanstelling van doorlopende duur (TADD) tot een vaste benoeming.

Het bos door de bomen zien
Werken in onderwijs kan soms heel ingewikkeld lijken, maar op de infosessie maken we duidelijk dat COC er is om te helpen het bos door de bomen te zien en dat de vele regels er niet voor niets zijn.
We maken ook duidelijk dat je door lid te worden van een vakorganisatie, niet alleen bezig bent met je eigen belang. Door je lidmaatschap schrijf je je in, in een verbindend verhaal van solidariteit, een verhaal dat we vandaag meer dan ooit nodig hebben.
Ook de visie van COC krijgt een plaats in onze infosessie. COC ziet onderwijs als breed, vormend en zo emanciperend. Deze visie ligt vaak onder vuur, maar wij verdedigen ze met hart en ziel.
De deelnemers aan de infosessie gaan sowieso naar huis met een gids voor starters en een speciale welkomsteditie van Brandpunt, maar wie zich registreert, krijgt Brandpunt gratis tot het einde van het kalenderjaar in de brievenbus. Wie jonger is dan 25, maakt zich via die registratie Enter-lid. Enter is het ACV-lidmaatschap voor jongeren, studenten en schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 jaar tot 25 jaar. En dat helemaal gratis.

Is jouw lerarenopleiding óók geïnteresseerd in zo’n infosessie op maat door COC (en Jong ACV)? Laat het ons dan zeker weten!

Katrien Verstraeten 
Onze website maakt gebruik van cookies.