header

« Terug naar het overzicht van Brandpunt juni 2019

Dit schooljaar juni 2019

Nationale ontmoetingsdag COC-gepensioneerden

Op 16 mei 2019 komt een mooi lentezonnetje tevoorschijn, dat de hele nationale ontmoetingsdag zijn best zal blijven doen voor de COC-gepensioneerden. Oost-Vlaanderen is aan de beurt om het tweejaarlijks evenement te organiseren en alles is tot in de puntjes voorbereid en in gereedheid gebracht.

De dag wordt afgetrapt in feestzaal D’hulhaege (Deinze) met een ovenverse koffiekoek en een dampende kop koffie of thee, waarna er uitgezwermd wordt voor een eerste uitstap.
Een eerste groep wordt aan de Korenlei – de overbuur van de bekendere Graslei –  te water gelaten om de Gentse monumentenpracht te bewonderen: de oude graanhaven, gildehuizen van metsers, schippers of korenmeters, de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk, netjes op een rij, de Oude vismijn, het imposante Groot Vleeshuis, het Gravensteen en het Prinsenhof, waar Keizer Karel geboren is “terwijl zijn moeder op reis was” en nog veel meer.
In zijn park met Franse tuin spiegelt ook het kasteel van Ooidonk zijn elegantie in het water. Het is in renaissancestijl gebouwd op de vesten van een middeleeuwse waterburcht en nog altijd bewoond door de familie t’Kint de Roodenbeke. De torentjes, trapgeveltjes en schietgaten vertellen de geschiedenis van het bouwwerk. Binnen is het een en al oogstreling, met tiptop verzorgde interieurs vol kunstwerken en kostbare prullaria. Pronkstuk is een meubel dat toegeschreven wordt aan André-Charles Boulle, “eerste ebenist” onder Lodewijk XIV. De eekhoornmotiefjes die erin verwerkt zijn, laten vermoeden dat het gemaakt werd in opdracht van Nicolas Fouquet, minister van financiën, die bij de Zonnekoning in ongenade viel.
Het Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel) laat een andere groep kennismaken met werk van zowat alle kunstenaars die langs de Leieoevers inspiratie vonden, zoals Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Saverys of Gustave Van de Woestyne. Emile Claus’ “Bietenoogst”, het topstuk van de collectie, schopte het in 2017 tot een negende plaats in de Culture Club Canon van Canvas en Radio 1. In zijn afdeling Erfgoed belicht het mudel het industrieel verleden van Deinze: de zijdenijverheid en de productie van kinderwagens en speelgoed. Hier en daar wordt iemand teruggeworpen naar zijn of haar kindertijd, bij de aanblik van het eigen “kindervoituurke”.
In het meer dan 130 jaar jonge Filliers, één van de laatste twee nog overblijvende landbouwstokerijen in ons land, wordt bij de glans van de koperen ketels kennisgemaakt met het ambachtelijk jenever stoken. De basisgrondstoffen zijn gerst, rogge en mais. Het residu na een eerste distillatie, de “spoeling”, wordt gebruikt als veevoer en zou La Vache qui rit haar bedenkelijke reputatie opgeleverd hebben. Naast de op eikenhouten vaten gerijpte graanjenevers zijn er fruit- en cream jenevers, likeuren, gins en de whisky Goldlys. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatietriootje en het is dan ook niet verwonderlijk dat net deze groep het vlugst opgemerkt wordt vanuit D’hulhaege, waar een uitgebreide broodjesmaaltijd wacht.
Tijd voor een middagdutje is er niet, hop! voor het volgende bezoek. De namiddag vliegt voorbij en het gaat richting ’t Biezemhof in Aalter. Op het buitenterras laat de avondzon het aperitief in de glazen fonkelen. Een korte speech van Edith Van Gele, voorzitter van de organiserende werkgroep en van adjunct-secretaris-generaal Koen Wils later kunnen we het uitgebreide avondmaal aanvatten.

De vele bedankjes ter plekke en achteraf bevestigen alleen maar dat dit een uiterst geslaagde ontmoetingsdag was. Tot 2021, in Limburg! 

Dirk Vanhollebeke 
Onze website maakt gebruik van cookies.