header

« Terug naar het overzicht

donderdag 29 november 2007

Wereld aids dag

EI (=Education International, de onderwijsinternationale waarbij ook COC is aangesloten) vraagt elk jaar op 1 december wereldwijd aandacht voor de impact en aanpak van aids. Niet alleen uit solidariteit met collega's en kinderen in de ontwikkelingslanden, maar ook om hier bij leerlingen en studenten de bewustwording en kennis over hiv en aids te vergroten.

Het hiv-virus is immers de grootste menselijke ramp die de wereld al 26 jaar treft en 25 miljoen doden heeft geëist. Per jaar raken nog altijd 5 miljoen mensen besmet en overlijden er 3 miljoen aan aids. De noden zijn het grootst in Afrika. Maar ook de prognoses voor onder meer China en Rusland zijn ronduit alarmerend.

De gevolgen van hiv en aids zijn in de zwaarst getroffen landen ook voor het onderwijs enorm. Veel leraren zijn geïnfecteerd  (in Zuid-Afrika zelfs 1 op de 8) en velen overlijden. Soms duurt het jaren voor ze worden vervangen. Intussen gaan de leerlingen naar een andere (al overvolle klas) of houden ze het op school voor bekeken. Met als triest (en gedwongen) alternatief: kinderarbeid.

In heel Afrika zijn er naar schatting 14 miljoen kinderen die door aids wees geworden zijn. Velen onder hen gaan niet meer naar school omdat ze voor hun jongere broertjes of zusjes moeten zorgen of in het gezinsinkomen moeten voorzien.

Van alle jonge met HIV besmette personen tussen 16 en 24 jaar is driekwart vrouw. Daarom is vooral in de ontwikkelingslanden onderwijs aan jonge meisjes en het vergroten hun weerbaarheid cruciaal in de strijd tegen aids.

Gebrek aan kennis zorgde er in deze landen mede voor dat aids zich zo dramatisch kon verspreiden. Kinderen en hun ouders kregen er nooit afdoende voorlichting. Noch via de media, noch via school. Maar kennis alleen is niet voldoende. Het aanpakken van de pandemie heeft ook te maken met verantwoord omgaan met elkaar. Ook hiertoe kan het onderwijs een grote bijdrage leveren.

EI lanceert daartoe ook dit jaar een specifiek initiatief. Met name "One hour on AIDS". Hierbij vraagt EI om rond 1 december (valt dit jaar op een zaterdag) gedurende één lesuur in zoveel mogelijk scholen ter wereld dieper in te gaan op een aantal aspecten van hiv en aids.

Meer informatie hierover is beschikbaar op www.ei-ie.org/efaids

 

 


 

 

 


 
Onze website maakt gebruik van cookies.