header

« Terug naar het overzicht

dinsdag 18 juni 2013

Persbericht ACV: "Hoe laag gaat N-VA nog vallen?"

N-VA kamerlid Zuhal Demir trekt hard van leer omdat ACV voorzitter Marc  Leemans aan de slag is op de IAO-Conferentie in Genève. Marc Leemans  reageert vanuit Geneve en vraagt zich af hoe laag N-VA nog wil vallen met  zulke ongefundeerde uithalen.

Marc Leemans treedt sinds 2012 op  als woordvoerder van de wereldwijde werknemersbeweging in de IAO-Commissie voor de toepassing van de Normen. Dat is als het ware de functie van openbare aanklager voor heel wat schrijnende situaties waarin zeer veel werknemers en hun families zich  bevinden. "Ik vertegenwoordig daar alle vakbonden van over gans de wereld. Zij rekenen op mij en ik wil die zware verantwoordelijkheid op mijn schouders nemen. Dat kan alleen als ik zelf de volledige Conferentie bijwoon. Van begin tot einde. Het ACV heeft zich daar ook toe geëngageerd en zich ook op georganiseerd, in Genève en in Brussel", zegt Marc Leemans. 

Terwijl Marc Leemans in Genève aan de slag is, nemen andere collega's van het Dagelijks Bestuur van het ACV zijn taken over. De onderhandelingen over het eenheidsstatuut worden mede gevoerd door Mathieu Verjans, nationaal secretaris. Net zoals Marc Leemans vroeger ook insprong binnen de Groep van 10 als toenmalig voorzitter Luc Cortebeeck in Genève werkte. "Blijkbaar is dat onbegrijpelijk voor een N-VA politica, maar het ACV is geen éénmansorganisatie. De voorzitter bepaalt  niet op zijn eentje de lijn. We hebben daarvoor instanties die de onderhandelaars een mandaat geven. Dat is een heel democratisch proces. Mijn afwezigheid mag in deze discussie geen enkel verschil  maken. Mathieu Verjans weet heel goed met welk mandaat hij onderhandelt. Dat mandaat zou voor mij  net hetzelfde geweest zijn." 

Het ACV neemt trouwens met twee mensen deel aan de Groep van 10. Ook Claude Rolin, Algemeen Secretaris, is daarbij als vast lid van de Groep van 10 altijd aanwezig. "Ik daag iedereen uit om één vergadering te noemen die niet kon doorgaan omwille van mijn andere opdrachten" zegt Marc Leemans.Marc Leemans verwijst ook naar de 25 gevallen die aangeklaagd en besproken werden in Genève. Daartoe behoren landen zoals Honduras, Ouzbekistan,  Korea, Maleisië, Saoudi-Arabië, Griekenland, Turkije,... Al die werknemers in die landen zien hun sociale en syndicale rechten zwaar geschonden. Wellicht is dat voor N-VA allemaal niet belangrijk. "Maar ik neem de handschoen op voor al die werknemers, waar ook ter wereld. En het ACV doet dat ook in België. Wat N-VA daar ook wil over uitkramen.”


 
Onze website maakt gebruik van cookies.