header

« Terug naar het overzicht

donderdag 2 oktober 2008

De Dag van de Leerkracht

In een persmededeling deelt CD&V mee dat ze een week over/voor de Leerkracht blogt 

"Het is een veeleisend beroep met een loodzwaar takenpakket." Dat zegt de Franse gewezen leraar, nu schrijver François Bégaudeau in De Standaard van woensdag 1 oktober. Bégaudeau schreef zijn ervaringen als leraar neer in het boek Entre les murs. Het boek is nu verfilmd met de leraar-schrijver in de hoofdrol. Leerkrachten hebben een boeiende job maar ze hebben het inderdaad niet onder de markt. Zij verdienen respect.

Zondag 5 oktober is het hun Dag van de Leerkracht. CD&V grijpt die dag aan om vanaf vrijdag 3 oktober (9 uur) de blog http://dagvandeleerkracht.cdenv.be te openen. De bezoekers krijgen 5 stellingen voorgelegd. Stuk voor stuk hangijzers waarover binnen de onderwijswereld veel discussie bestaat. CD&V wil peilen naar de voors en tegens.

De blog loopt tot en met vrijdag 10 oktober. Alle Vlaamse parlementsleden van de commissie Onderwijs Kathleen Helsen (promotor), Veerle Heeren, Sabine Poleyn, Monica Van Kerrebroeck, Ludwig Caluwé, Paul Delva, Jos De Meyer en Luc Martens bloggen mee.

Dit zijn de stellingen:

1. Leerkrachten hebben recht op minimaal 3 dagen nascholing per schooljaar. Dat gebeurt binnen de opdracht en op kosten van de school.

2. Leerkrachten staan 38 uur/week ter beschikking van de school. Binnen dat pakket geven ze les én hebben ze overleg/gesprekken met ouders/nascholing.

3. Scholen en leerkrachten moeten meer samenwerken met welzijnsinstellingen (o.m. Jongerenadviescentra, Comité Bijzondere Jeugdzorg) sportclubs, gemeenten en bedrijven.

4. Voor de loonberekening van leerkrachten moet naast het diploma en anciënniteit binnen onderwijs ook gevolgde nascholing en ervaring buiten het onderwijs meetellen.

5. Leerkrachten aan het begin van hun loopbaan moeten minder uren lesgeven en krijgen voor de rest van hun opdracht begeleiding van ervaren vakcollega's.

 


 
Onze website maakt gebruik van cookies.