header

« Terug naar het overzicht van Brandpunt januari 2016

Dit schooljaar januari 2016

Bereken wat regeringsmaatregelen jou kosten

De besparingen van de regering Michel en Bourgeois liggen veel mensen op de maag. Maar hoeveel kosten al die regeringsmaatregelen nu echt? Het ACV maakte een update van de tool om dat te berekeken. De federale en Vlaamse regeringen kondigden al heel wat besparingsmaatregelen aan. Iedereen wordt erdoor getroffen, al is het niet zo evident om door de bomen het bos nog te zien.

Het ACV lanceerde eerder al een berekeningstool, maar maakte nu een update met alle nieuwe maatregelen tot 19 november. Zo is nu onder andere rekening gehouden met de Turteltaks op elektriciteit en de nieuwe fiscale regels. Met die tool kan je zelf becijferen hoeveel geld het jou kost, want het jaarlijkse inkomensverlies loopt al snel op van een paar honderd tot ruim duizend euro.ACV maakte de berekeningstool op basis van de Vlaamse en de federale regeringsmaatregelen –zowel de positieve als de negatieve. Op die manier kan je kijken op basis van jouw persoonlijk profiel (gezinssituatie, kinderen, werk, uitkering enz.) of jij geld verliest of net meer geld overhoudt. De maatregelen die zijn aangekondigd voor de periode 2018-2020 zijn nog niet verwerkt in de tool.

Je kan de tool op twee manieren gebruiken. Je kan werken met de aangemaakte profielen. De tool maakte zelf al een berekening voor tien verschillende gezinssituaties. Op die manier kan je het profiel dat het dichtst aansluit bij jouw situatie bekijken en meteen een idee krijgen van wat de regeringsmaatregelen je jaarlijks kosten of opleveren. Als je dat wenst, kan je in de tool nog parameters aanpassen zodat de berekening helemaal overeenstemt met je persoonlijk profiel. Om een beeld te krijgen van de profielen, geven we drie voorbeelden weer. 

Voorbeel 1: Franck is met pensioen (1.500 euro bruto), Francine ook ( 800 euro bruto). Ze hebben 1 dieselwagen. Franck en Francine roken allebei. 
• Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen verliezen ze jaarlijks 1.095,56 euro inkomen. 

Voorbeeld 2: Elena werkt voltijds (1.500 euro bruto). Ze heeft 1 kind, Liesl (6). Ze heeft 1 dieselwagen die ze volgend jaar moet vervangen. Elena rookt niet. Ze betaalt 600 euro huur per maand voor haar woning.• Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen verliest ze jaarlijks 641,59 euro aan inkomen.

Voorbeeld 3: Jan werkt halftijds (1.500 euro bruto), Lies voltijds (2.500 euro bruto). Ze hebben twee kinderen, Lore (14) en Sam (15). Ze hebben 1 dieselwagen. Jan en Lies roken niet. • Door de Vlaamse en federale regeringsmaatregelen, verliezen ze jaarljks 761,42 euro.

De tweede mogelijkheid die de tool biedt, is helemaal blanco te beginnen en alle parameters zelf in te vullen. Dat is natuurlijk iets meer werk, maar geeft je een nauwkeurig beeld. De berekeningstool maakt een simulatie, dat wil zeggen dat het resultaat louter indicatief is en afhangt van de informatie die beschikbaar was bij de update. Bij de vorige versie van deze tool, berkenden meer dan 140.000 mensen hoeveel ze al dan niet verliezen door de besparingsmaatregelen. Het ACV ziet deze tool als een belangrijk actiemiddel om de mensen correct te informeren over de impact van het regeringsbeleid en zal dan ook met deze tool de straat optrekken om samen met de mensen hun berekening te maken.

Zelf berekenen? Surf dan naar www.berekenjeinkomensverlies.be.

Van Malderen Hilde
 
Onze website maakt gebruik van cookies.