header

« Terug naar het overzicht

woensdag 27 maart 2019

Motie van steun van de Algemene Raad van het ACV aan de mobilisatie van de Klimaatcoalitie en van Occupy4Climate

Als vakbeweging zetten we ons ten volle in voor een rechtvaardige overgang naar een klimaatneutraal België. Het geweld van de klimaatverandering (droogte, tornado’s, overstromingen, versnelde uitsterving van biologische soorten, drinkwaterschaarste ...) zal in het bijzonder de meest kwetsbare werknemers treffen in België en overal ter wereld. We willen wie bang is voor het einde van de maand niet opzetten tegen wie bang is voor het einde van de wereld.  

De Algemene Raad van het ACV die vandaag, op 26 maart, vergaderde, steunt de militanten die deelnemen aan de klimaatmobilisaties georganiseerd door de Klimaatcoalitie en die de Wetstraat en de openbare ruimte bezetten sinds zondagavond. Samen met hen moeten we de democratische partijen ervan overtuigen dringend steun te verlenen aan het voorstel van een comité van wetenschappers om art. 7 bis van de Grondwet te wijzigen, waar ook de Raad van State zich achter schaart. Dit is veruit de beste manier om zo snel mogelijk uit de institutionele impasse te geraken, waardoor België tot nu toe een van de slechtste leerlingen is van alle EU-lidstaten op het vlak van klimaatengagement. We hebben vier ministers van Energie en Klimaat, maar de resultaten blijven ondermaats. 

Het manoeuvre van een aantal partijen om hier de angel uit te trekken door het te koppelen aan een breed debat over een nieuwe, zevende staatshervorming, is al te doorzichtig en onaanvaardbaar.  De bevolking heeft op dit ogenblik wel andere besognes dan dat. 

De boodschap van het ACV is eenvoudig, duidelijk en dringend: de politieke partijen die zich tegen donderdag niet resoluut verbinden tot herziening van artikel 7bis van de Grondwet bewijzen dat ze helemaal niets begrijpen van de urgentie van het klimaat- en het sociale vraagstuk. Ze misprijzen het moedige engagement van de werknemers, de vakbonden, de jongeren en het hele maatschappelijke middenveld om de planeet te beschermen met waardig werk en menswaardige arbeidsvoorwaarden.

Politieke partijen: het is twee voor twaalf. Als jullie jullie verantwoordelijkheid niet opnemen, verliezen we nog vijf jaar met politiek getouwtrek terwijl de planeet sterft. We zullen jullie besluit niet vergeten. 

 


 
Onze website maakt gebruik van cookies.